YKS Haftaya Bugün Yapılacak

YKS Haftaya Bugün Yapılacak



ÖSYM YKS Giriş Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız

ÖSYM tarafından yapılan 2018 YKS 2018 Haziran Pazar günü Türkiye genelinde sınav merkezlerinde ve Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.

YKS'ye girecek adayların, giriş belgelerini, TC kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ÖSYM'nin internet sayfasından edinebilecek. Giriş belgesinin üzerinde adayın, sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunuyor. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecek.

Adayların, ÖSYM'nin sayfasından edinecekleri sınav giriş belgelerinin renkli veya siyah-beyaz çıktılarını, TC kimlik numarası ile fotoğraf üzerinde soğuk damganın bulunduğu nüfus cüzdanları ile son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf da bulundurmaları gerekiyor.

Adaylardan, sınavın başlama saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır olması gerektiğinden, oluşabilecek trafik yoğunluğunu göz önünde bulundurmaları istendi.


-Kalem de getirilmeyecek

Sınavın yapıldığı her bir salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete, ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilecek.

Sınav sabahı adaylar kimlik kontrolleri yapılıp güvenlik kontrolünden geçtikten sonra binalara alınacaklar. Sınav binalarına, yanında sadece Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı (veya süresi geçerli pasaport) olan adaylar alınacak.

Adayların sınav binasına; her türlü delici ve kesici alet ile ateşli silah, anahtarlık, çanta, saat, cüzdan, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), broş (basit toplu iğne hariç) ve diğer takılar, cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar, kulaklık ile her türlü elektronik/mekanik cihaz her türlü plastik, cam ve metal içerikli eşyalar, her türlü müsvedde kâğıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar kalem, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, açıölçer ve benzeri araçlarla girmesine izin verilmeyecek.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür eşya ve cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.


TYT puanı ne işe yarayacak?

TYT’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, TYT puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve YKS'ye girme hakları bulunmuyor. TYT’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler.TYT puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, YKS'ye girme hakkı kazanacak.

TYT’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de TYT puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, TYT puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.
.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar TYT sonuçlarını Temmuz 2018'de, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym. gov.tr) İnternet adresinden öğrenebilecekler.

TYT'de puan hesaplaması nasıl yapılıyor?

TYT’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.

TYT'DE TABAN PUANLAR DEĞİŞTİ

Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ele alınan ve dün kabul edilen karara göre ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS’de uygulanan 140 baraj puanı 150 puana çıkartıldı. YÖK, uygulamanın gerekçesi olarak şu açıklamayı yaptı: “Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da artırmıştır. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapılmıştır.”

Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya tekabül eden 180 baraj puanı, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanmakta. Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımakta. YÖK, Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları için sıralama tabanı getirmesiyle ilk defa taban puanları yükseltmişti. Yeni uygulamaya da 2018 ÖSYS Kılavuzu’nda yer verilecek.


Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, kalan zaman içerisinde öğrencilere sınav konularını tekrar edebilmeleri ve sınav sürecini başarıyla atlatabilmeleri için teknik hazırlığın çok önemli olduğunu söyledi.

Yapılacak deneme sınavlarında test tekniklerinin doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Kösegil, “Bu sayede öğrencinin zamanı doğru kullanması sağlanabilir. Test tekniği; doğru yorum yapabilmek, süreyi iyi kullanabilmek ve muhakeme gücünü etkin ve hızlı hale getirebilmek için gerekli olan yöntem ve eylemler bütünüdür. Test çözme teknikleri soru çözme etkinliklerini hızlandıran ve testlerde doğru soru sayısını artıran tekniklerdir’’ dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023