Stresi Değil Kendinizi Yönetin

Stresi Değil Kendinizi Yönetin



Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, stres organizmanın bedensel, zihinsel ve psikolojik sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile hissedilen bir durum olduğunu söyleyerek, “Stres yaşamın bedelidir. Bunun için stresi yönetmeye çalışmayın, kendinizi yönetin. Değiştiremeyeceğimiz durumlarda davranışlarımıza karar vererek stresin olumsuz etkilerinden kendimizi sakınabiliriz.” dedi.

Mükemmeliyetçi olmayın

Zirve Üniversitesi PDR Topluluğu tarafından düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak,

Yaşanılan birçok olayın nedeninin stres kaynaklı olduğunu kaydederek, “Mükemmeliyetçi olmak için çaba sarf etmeyin. Mükemmel olmak mükemmel bir şey değildir. Şu anda yapabildiğimin en iyisini yapabiliyor muyum? Bu düşünce mükemmel bir iş çıkacak mı düşüncesinden daha önemlidir.” diye konuştu.

Yeşilyaprak, yaşamın bir uyum çabası ve stresin de bu çabanın kaçınılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Yaşamak için ihtiyaçların karşılanması gerekir ve birey ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli bir çaba içindedir. Yaşam değiştikçe birey de değişen koşullara uyum sağlama çabası içerisine girer. Denge her an bozulabilir. Stres, bireyde dengenin bozulduğunu ve yeniden kurulması gerektiğini ifade eden bir göstergedir.”

stres

Stresin pek çok nedeninin olduğunu vurgulayan Yeşilyaprak, eş ile geçimsizlik, hastalık, maddi sorunlar, aşırı iş yükü, rekabet, aşırı bilgi yükü, işte monotonluk, işsizlik, enflasyon, ağır vergiler, trafik, gürültü, hava şartları gibi pek çok nedenin kişide strese neden olabileceğini dile getirdi.

Stres belirtileri kişiye göre değişiyor

Yeşilyaprak, stres belirtilerinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyerek, “Kimilerinde tansiyon yüksekliği, terleme, nefes darlığı, baş ağrısı uykusuzluk olarak kimilerinde ise iştahsızlık, aşırı yeme, saldırganlık, dalgınlık, geçimsizlik, yersiz telaş gibi özelliklerde kendini gösterebilir. Yönetilemeyen stresin sonucunda ise verim düşüklüğü, işe devamsızlık, iş bırakma ya da iş değişikliği gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.