TYT ve YKS hakkında uzman yorumları

TYT ve YKS hakkında uzman yorumları



ÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ünivresiteye girişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı. Peki uzmanlar Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak açıklanan yeni sistemi nasıl buldu? İşte uzmanların YKS ile ilgili değerlendirmeleri:

BAŞARILI ÖĞRENCİ İÇİN ZAYIF BİR SİSTEM

Salim Ünsal (Rehberlik Uzmanı): Önceki sistemin daha ayrıntıyı sorgulayan ve seçici nitelikleri varken, yenisinin temel yeterliliklere dayalı olarak tasarlandığı anlaşılıyor. Öncekine oranla daha az karmaşık. Temel yeterlilikleri ayrıntılı sorgulamayacağı için çok başarılı öğrenciler açısından zayıf, başarı düzeyi orta ve orta altı adaylar için olumlu bir sistem. Boş kontenjanlar büyük ölçüde dolacak. Programların puan türleriyle öğrencilerin hangi derse çalışacaklarını berlirlemesi arasında bir ilişki var. Bu nedenle acilen programların puan türleri de açıklanmalı. Uygulamayı tek güne sıkıştırmaları olumsuzluk yaratıyor. Keşke öğleden sonraki seans pazar yapılsaydı.

ARIZA NOKTALARI VAR

Onur Soğuk (Eğitimci): YGS’de tarih, coğrafya, felsefe, din, fen soruları da vardı, kaldırıldı. Sosyal ve fen törpülendi. Öğrenci için daha avantajlı değil. Az olduğu için soruların ölçücülük açısından kalitesine dikkat edilmeli. İlk kez uygulanıyor diye kolay sorulursa 3 milyon insanın girdiği sınavda çalışanla çalışmayanı ayırt etmek zor olur. Sınavda ‘arıza noktaları’ var. Soru sayısı az. Örneğin YGS’de 14, LYS’de 30 fizik çıkıyordu, yeni sistemde ilk sınavda fizik yok. İkinci oturumda 40 soruluk fen testinde en fazla 14 fizik sorusu olduğunu varsayarsak tüm lise müfredatından sadece 14 fizik sorusu olacak. Bu diğer branşlar için de geçerli. Lise müfredatını kapsamasında sıkıntı yaşanacak. Eski sistemde öğrencilerin TM puanı hesaplanırken, edebiyat, coğrafya, matematik, tarih, felsefe etkiliydi. Şimdi Türkçe, edebiyat, matematik, coğrafya yapması yeterli. Tarih, felsefe çözmeden hukuk kazanılması sıkıntılı. Öğrenci üç puan türüne sıkıştırılıyor.

OKULLARI ZORA SOKAR

Celil Vardar (Eğitim Uzmanı): Puan türlerinin düşürülmesi anlaşılırlığı kolaylaştırdı. Ancak TYT’de sadece Türkçe ve matematik derslerinden soru olması okulları ve eğitimi olumsuz etkileyecek. Gerçi ‘sözel ve sayısal becerilerin ölçülmesi’ ifadesi; bu testlerin içeriğinin önceki yıllarda olduğu gibi sosyal, fen, matematik ve Türkçeyle ilgili temel becerileri ölçecek biçimde olacağını düşündürüyor, öyleyse doğru olur. Aksi halde örneğin sayısal hedefli bir öğrenci tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürüne ilgi göstermeyecek. Okullar yeni baştan organize olmalı.

BELİRSİZLİK ÇOK

Cihan Yeşilyurt (Rehberlik Koordinatörü): Çok belirsizlik var. Sınavın tarihi de süresi belli değil. Birinci oturum YGS mi yoksa ALES tarzı mı ya da ikisi birlikte mi olacak? Soru örneği yayınlanmalı. Öğrenciler için bu yıl uygulanması biraz kötü. Sabah sınavı iyi geçmeyenin morali bozulabilir, diğer oturumu etkileyebilir. Bütün sorular tek kitapçıkta verilir ve 160 soruya 200 dakika tanınırsa, öğrenci bütün testleri cevaplayamaz.


MESLEK LİSELİLER İÇİN AVANTAJ

Servet Gülsün Şirin (Eğitim Uzmanı): Sınavın hazirana çekilmesiyle öğrencinin okuldan kopmasının önüne geçilecek. Sınavsız geçişin kaldırılmasıyla bu yıl kontenjanlarda oluşan büyük boşluk gibi problemlerle karşılaşılmayacak. Adaylar bu değişimden doğru faydalanabilmek için istedikleri programları iyi belirleyip hedeflerine uygun çalışmalı.

COĞRAFYA BİLMEYEN TIPÇI YETİŞECEK

Burak Kılanç (Eğitim Uzmanı): Bu, 2006-2009 arasında uygulanan sistemin bir benzeri. 2010’da eski sistemden neden vazgeçildiğiyle ilgili tecrübe unutulmuş gibi. 200 üzerindeki TYT puanının birkaç yıl geçerli olması cesur ve olumlu bir gelişme. Fen bilimleri, geniş bir kitlenin yaşamından çıkacak. Yeni sistem gençlerin çok boyutlu yetişmelerini engelleyecek. Örneğin 10-15 yıl sonra coğrafya bilmeyen, ülkesini tanımayan birçok tıp hekimiyle karşılaşacağız.