Dershaneler Kayıt Almaya Başladı mı?

Dershaneler Kayıt Almaya Başladı mı?



Yeni eğitim yılı yaklaşırken veli, öğrenci ve dershaneler MEB’in dershane düzenlemesini bekliyor. Bazı dershaneler ise AYM kararı sonrası velilerden gelen yoğun talep üzerine öğrenci kaydı almaya başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershane kanununu iptal etmesinin ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) çevrildi. Milyonlarca öğrenci ve velisi, eğitimciler, dershane ve temel lise yöneticileri yeni eğitim yılı kayıtlarına başlamak için MEB’in kararını bekliyor. Bazı dershaneler AYM kararı sonrası velilerin talebi üzerine öğrenci kaydı almaya başladı.

ÖĞRENCİNİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK

MEB’in kararı öncesi veli ve öğrenciler bekleyişte. Dershane ve temel liseler de MEB’in düzenlemesini bekliyor. Ancak Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bazı dershaneler öğrenci kaydı almaya başladı. Ankara’da faaliyet gösteren bir dershane müdürü, “Veli ve öğrenciler bir an önce eğitime başlamak istiyor. Zira kimsenin kaybedecek zamanı yok. Bu sebeple hukuki olarak bir engel olmadığı için biz de kayıtlara başladık. Talep hayli fazla” bilgisini veriyor.

DERSHANELERİN YOL HARİTASI HAZIR

Dershaneler yol haritalarını hazırladı. MEB’in AYM kararına rağmen siyasi bir yaklaşım takınarak düzenleme yapmaması halinde dershaneler faaliyetlerine devam edecek. Şu an kayıt almadıklarını belirten İstanbul’daki bir dershane yöneticisi, “Eğitim dönemi başlayana kadar düzenlemenin yapılmasını bekleyeceğiz. Eğer olumsuz bir düzenleme yapılırsa ya da hiç düzenleme yapılmazsa biz de 1 Eylül itibariyle kayıt almaya başlayacağız” diyor.

DERSHANELER KAYIT YAPABİLİR

Dershane kararına müdahil olan Pak Eğitim-İş Sendikası Avukatı Mehmet Kasap, dershanelerin öğrenci kaydı yapmasında bir engel olmadığını belirtiyor: “AYM’nin kararı net. Bir boşluk bırakmıyor. MEB bir düzenleme yapsa da yapmasa da şu an ruhsatı olan dershaneler öğrenci kaydı yapıp çalışmalarını sürdürebilir. Bazıları ‘Kanunda dershane maddesi yok, dershaneler çalışamaz’ diyor. Bu çok saçma bir iddia. Zira dershane maddesi kanundan 2014’te çıkarılmıştı. Yani AYM kararından önce de dershaneler zaten çalışıyordu. Ancak yasa onların 1 Eylül’de kapanacağını öngörmüştü. AYM kararıyla bu da kalktığı için dershanelerin önünde hiçbir engel kalmadı.”

MEB’İN MÜDAHALESİ TAZMİNAT GEREKTİRİR

MEB’in düzenleme yapmaması halinde dershanelerin AYM kararına bağlı olarak çalışmayı sürdüreceklerini belirten Kasap, MEB’in çalışan dershaneler üzerinde baskı kurması ve bu kurumların ruhsatlarını iptal etme yoluna gitmesi halinde büyük tazminatlara mahkum olacağını kaydetti: “AYM’nin kararına rağmen ruhsat iptali yapılırsa bu teşebbüs hürriyetine doğrudan müdahale olacağı için MEB, büyük tazminatlar ödeyebilir.”

MEB’in AYM’nin kararına uymasının anayasal bir zorunluluk olduğunu belirten Mehmet Kasap, “AYM gerekçeli kararında veli ve öğrencilerin eğitim hakkına vurgu yaptı. Eğer MEB, dershane konusunda gerekli adımları atmazsa veli ve öğrencilerin haklarını çiğnemiş olur. Bu durumda herkes dava açabilir” diyor.

TEMEL LİSELER DE ÇÖZÜM BEKLİYOR

Öte yandan dönüşmeyen dershaneler ile temel liseye dönüşen kurumlar mağduriyetlerinin giderilmesi için bakanlığı sıkıştırıyor. MEB’den AYM kararına uyulmasını isteyen temel lise yöneticileri, kendilerinin de dershanecilik faaliyetlerini sürdürebilmesi için şartların esnetilmesini istiyor.

MEB’DE TOPLANTI ÜSTÜNE TOPLANTI

Öte yandan MEB’in AYM kararı sonrası nasıl bir düzenleme yapacağı merak konusu. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, karar sonrasında MEB’de toplantı üstüne toplantı yapılarak dershane konusu için çıkış yolu arandığı, ancak net çözüm bulunamadığı için sürecin zamana yayılması üzerinde düşünüldüğü öğrenildi.

MEB