Gözde meslek: Dış Ticaret Uzmanlığı

Gözde meslek: Dış Ticaret Uzmanlığı



Günümüzde dış ticaret hayatın her alanına girdi. "Hangi marka arabayı kullanıyorsunuz, cep telefonunuz hangi ülkede üretilmiş" sorularına yabancı bir ülke ya da marka ismi söylüyorsanız, bu ürünün size ulaşmasında bir dış ticaret uzmanının katkısı vardır.

LOJİSTİK sektöründeki gelişmeler üretim faktörlerinin ve girdilerinin ülkeler arasındaki transferini kolaylaştırdı. Bu durum bir yandan ucuz ve kaliteli üretimin devamını sağlarken diğer yandan sosyal hayat üzerinde de pek çok değişikliğe neden oldu. Sınırların kalkması tüketim kalıplarını tekrar değiştirdi. Amerikalı bir mühendisin çizdiği, Çinli bir teknisyenin parçalarını yaptığı ve birleştirdiği, Singapurlu bir işçinin paketlediği, bir Danimarkalı kaptanın deniz yoluyla getirdiği cep telefonunu kullanmak artık çok olağan bir hale geldi. Tüm bu gelişmeler dış ticaretin ve dış ticaret uzmanlığının önemini de artırdı.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Emir Kaan Cengiz ve Rahmi İncekara, bölümle ilgili bilgiler verdi. Türkiye'nin resmi ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirten Cengiz ve İncekara, sorunları çözerek hedeflere ulaşmanın ancak mesleki donanımlı dış ticaret uzmanları ile olacağını söyledi.

İlgi giderek artıyor

Üniversitelerin dış ticaret bölümlerine ilginin giderek arttığına dikkat çeken uzmanlar, iş olanaklarının geniş olmasının bu ilgide önemli rolü olduğunu söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarının, uluslararası ticaretin konusu olduğu tüm işletmelerin dış ticaret uzmanlarının çalışma alanını oluşturduğunu belirten Cengiz, "Ekonomi ya da Maliye Bakanlığı'ndan Ticaret Ataşeliklerine, İhracatçı Birliklerine, KOBİ'lerden şirketlere kadar çalışma alanları geniştir. Büro çalışanı gibi gözükmekle birlikte gerektiğinde seyahat etmek, farklı kültürleri tanımak olağan işlerin arasındadır" dedi.

İKBU'nun bu yıl ilk öğrencilerini alacağını belirten İncekara, "Öğrencilerimizin 4 dönemde profesyonel kariyer hayatlarına hazırlanmaları, bunun için yeterli bilgi birikimi ve yetkinliğe ulaşmaları ana hedefimiz. Bu hedefe giderken sektördeki tecrübeli uzman ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, hazırladığımız güncel eğitim ve uygulamalar en büyük artılarımız ve farklılıklarımız olacaktır" dedi. İncekara, bu alanda çalışmak isteyenlerin sosyal bilimlere ilgisinin olması, girişimci, yenilikçi ve ayrıntıyla uğraşmaktan, sorunları çözmek için boğuşmaktan kaçınmamaları gerektiğini söyledi.

ÖSYM Tercih Kılavuzu